STOPPEN MET FOPSPEEN MIJN TIPS

Ik krijg regelmatig de vraag hoe het kan dat Maeve en Beau allebei maar een korte tijd een speen hebben gebruikt. Maeve en Beau waren namelijk allebei 3 maandjes oud toen ze geen fopspeen meer gebruikte. Vandaag geef ik jullie mijn tips voor het stoppen en afbouwen van de fopspeen.
Laat ik voorop stellen dat hoe eerder je stopt met geven van een fopspeen des te makkelijker het waarschijnlijk gaat. Er komt natuurlijk een moment dat je kindje van de fopspeen af moet. Maar hoe pak je dit aan? Vandaag geef ik jullie mijn tips.

 Fopspenen zijn voor pasgeboren baby's vrijwel altijd een must. Het bevredigd de zuigbehoefte. En bied rust, troost en veiligheid. Mocht je nu helemaal tegen fopspenen zijn dan zou je ook je pink kunnen aanbieden aan je kleintje. Wil je dat je kindje geen fopspeen meer nodig heeft dan zul jij hem moeten stimuleren om te stoppen. 

Bij Maeve en Beau merkte ik duidelijk na een maand of 2 dat de zuigbehoefte een stuk minder werd. Toen ben ik dan ook meteen gestopt met het elke keer aanbieden van de speen. Zo raakten ze er niet aan gewend en konden ze zelf een andere manier vinden om aan de zuigbehoefte te voldoen. Bij Maeve ging dat al heel snel heel goed. Na een paar dagen wilde ze zelfs geen eens meer een speen. En als ik hem gaf dan spuugde ze hem uit of duwde ze hem weg met haar tong. Bij Beau duurde het ietsjes langer. Totdat hij zijn handje had gevonden. Hij ging dan op de zijkant van zijn handje zuigen. 

Mijn tip is dus vooral, bouw het gebruik van een speen meteen af zodra je merkt dat de zuigbehoefte van je baby minder wordt. Ik zou het wel geleidelijk afbouwen. Ik gaf ze alleen nog maar de fopspeen als ze hem echt nodig hadden en anders in paniek zouden raken. Vaak wilde ze hun speen alleen nog maar eventjes voor het slapen. Maar na een week max. 2 wilde ze beiden de speen allebei niet meer. Maeve kon prima zonder en Beau zoog op zijn handje of duimpje. Probeer het vooral ook op een rustig moment te doen. Niet als er veel veranderingen zijn bijvoorbeeld. Of als ze in een sprongetje zitten.

Ik kan helaas geen tips geven bij het stoppen met de speen als je kindje al een dreumes of peuter is want bij mij waren ze allebei gestopt met de speen toen ze 3 maanden waren. Mijn tip is vooral begin ermee zodra je merkt dat de zuigbehoefte minder wordt.

Wat nu bij allebei erg goed werkt is hun favoriete knuffel dat biedt hun ook rust, troost en veiligheid. En koop er voor de zekerheid twee want je wilt niet zonder komen te zitten als je hem kwijt bent.;)

2 opmerkingen

  1. Wat fijn dat ze allebei zo snel geen speen meer wilde.;) Goede tip ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede tip! Ik zat direct na te denken hoe wij dat deden en als ik eerlijk ben, ik weet het niet meer. Volgens mij viel hij gewoon in slaap zonder speen op een bepaald moment. (en ik weet nog wel dat hij ook altijd uit zijn mond viel als hij sliep, dus waarschijnlijk vanzelf gegaan)

    BeantwoordenVerwijderen

Professional Blog Designs by pipdig