DE OVERGANG VAN 1 NAAR 2 KINDEREN MIJN TIPS EN ERVARING

Ik vroeg mee heel vaak af en toe ik zwanger was van Beau hoe het zou zijn met 2 kindjes. Zou het zwaarder zijn van dan geen kinderen naar wel een kindje? Of zou het nog veel zwaarder gaan worden met 2 kindjes. Vandaag vertel ik jullie mijn ervaring. 
Laten we wel eventjes het feit dat ik nu alleenstaande moeder ben buiten beschouwing houden. Want iedereen kan zich wel voorstellen dat het dan heel anders is. Maar ik wil jullie graag vertellen wat ik de grootste verschillen vond en wat ik heb ervaren.

Ik ben nu inmiddels al 6 maanden mama van 2 kindjes en ik kan je vertellen dat went heel erg snel. Je kunt je al heel snel niet meer voorstellen hoe het was zonder kinderen of met maar 1 kindje. De punten waar ik het meest tegen aanloop ga ik nu met jullie delen.

Wat ik een heel groot voordeel vind is dat je het al een keertje hebt gedaan. Je bent daardoor veel minder onzeker en weet dat alle vervelende momentjes zoals sprongetjes ook weer over zullen gaan. Maar dan nu de punten die ik een stuk lastiger vond.

1. Je tijd en aandacht verdelen over 2 kinderen:
Dit vond ik in het begin wel lastig. Zeker omdat je moet wennen aan de nieuwe situatie en je net bevallen bent waardoor je nog niet zo mobiel bent als voorheen. Maar ik moet zeggen dat ik er inmiddels wel een pro in ben geworden. Zo merk ik ook aan Beau dat hij een stuk langer wakker is als Maeve op bed ligt. Beau is een heel rustig mannetje en voelt zich dan ook meer op zijn gemak als het rustig is in huis. We spelen er dan altijd vrolijk op los. Doordat Maeve erg druk kan zijn geef ik hem ook altijd pas zijn groente en fruit hapje als Maeve haar middag dutje doet of s'avonds slaapt. Zodat hij rustig zijn hapje kan eten en wij een fijn momentje samen hebben. En zo doe ik het ook omgedraaid. Als Beau zijn dutjes doet heb ik Quality tijd met Maeve. Hier geniet ze ook zichtbaar van! 

2. Jaloezie
Dan komen we eigenlijk meteen bij dit punt aan en dat is jaloezie. Ik denk dat het sowieso heel erg verschilt per kind en hoeveel leeftijd er tussen zit. Maar Maeve was in het begin wel jaloers. Ze wilde dan ook graag aandacht als ik met Beau bezig was. Meestal als hij een flesje kreeg wilde ze dan juist met mij spelen. Ik leg haar dan altijd rustig uit dat Beau eerst moet drinken en dat we daarna kunnen spelen. Hier was ze daarna wel snel aangewend. Iets waar Maeve wel nog moeite mee heeft is het delen van speelgoed en haar kinderstoel. Maar dit komt heel erg door de leeftijd. Daarom laat ik Maeve altijd zelf kiezen met wel speelgoed of knuffel Beau mag spelen zodat ze niet boos wordt. 

3. Tijd voor jezelf
Dit is het punt waar ik de meeste moeite mee heb. Dit vond ik al lastig toen we nog geen kinderen hadden en Maeve kregen. Maar nu is het nog lastiger. Dit vind ik ook de grootste verandering als je kinderen krijgt. Ik heb echt nog maar weinig tijd voor mezelf al zeg ik het zelf. Dat wil zeggen s'avonds een uurtje of 2-3 als ze allebei op bed liggen. En soms tussen de middag als ze allebei tegelijk slapen. Toch probeer ik wel leuke dingen te plannen want dat vind ik wel heel belangrijk en dat heb ik ook nodig. Als je samen met een partner ben is dat natuurlijk een stuk makkelijker. Ik moet er wel speciaal oppas voor regelen. Maar inmiddels heb ik wel een aantal mensen die het vaak geen probleem vinden om eventjes op te passen. Ook doe ik leuke dingen met Maeve en Beau samen of met één van hun zodat ze ook leuke uitjes hebben. Want dit zijn juist de dingen die ik nog van mijn kindertijd heb onthouden en waar ik toen heel erg van genoot.

Mijn extra tips!

1. Zorg voor genoeg voorraad van alles in huis.
Dit deed ik altij al maar nu helemaal. Zorg voor genoeg eten, drinken, luiers, luierdoekjes etc in huis. Zodat je niet onverwacht zonder komt te zitten. Want zeker in het begin kun je niet a la minuut naar de winkel om iets te halen als je 2 kindjes hebt. Je hebt ook rekening te houden met hun slaapjes, ritme etc. 

2. Multitasken:
Hier ben ik inmiddels erg goed in geworden. Zo doe ik ook gewoon het huishouden terwijl ze allebei wakker zijn. Maeve vind het zelfs heel erg leuk om mee te helpen. Dit zorgt er dan voor dat als ze dan eenmaal op bed liggen ik ook echt eventjes tijd voor mezelf heb.

3. Routine en regelmaat:
Kinderen hebben behoefte aan een vaste routine en regelmaat. Ik ben hier een grote voorstander van. Ik merk ook zeker verschil aan ze als we een lange dag hebben gehad. Zo gaan ze altijd rond een vaste tijd naar bed namelijk tussen 19.00 en 19.30 uur. Ook gaat Maeve op vaste dagen naar de peuterspeelzaal. Dit zijn maandag, dinsdag en vrijdag ochtend. En als laatste laat ik vaak dezelfde mensen oppassen ik heb een handje vol met mensen die ik kan inschakelen. Waarbij ik weet dat ze het naar hun zin gaan hebben en ze niet hoeven te wennen aan een nieuw gezicht. 

4. Tijd voor jezelf!
Ik sluit af met de belangrijkste tip! Wat ook wel voor de hand ligt. Maar neem tijd voor jezelf en tijd voor jullie als koppel. Dat het ouderschap stress en irritaties met zich meebrengt weet iedereen maar des te belangrijker is tijd voor jezelf. Al is het maar een uurtje per dag als ze op bed liggen. Ga lekker in bad, lees een boek, kijk een leuke film of serie ga zo maar door. Ook tijd voor jullie samen is heel belangrijk wat mij altijd erg goed deed is een weekendje weg zonder kinderen. Dan ben je er ook echt eventjes helemaal tussen uit. En heb je alle tijd en aandacht voor elkaar. Trust me dat gaat jullie goed doen. En ben je bang dat je de kinderen gaat missen daar heb je FaceTime voor. En geloof met met zijn tweetjes gaat de tijd zo voorbij.

Conclusie
Ik moet eerlijk zeggen dat ik de overgang van 1 naar 2 kindjes minder zwaar vond dan van 0 naar 1 kind. Dit komt omdat je daarvoor zo'n ander leven hebt. Je kunt je moeilijk voorstellen hoe het zal zijn als je eenmaal een kindje hebt. Je leven verandert er helemaal door. Maar ik zou het voor geen goud willen missen. Moeder of vader zijn is het mooiste wat er is! Je leven wordt er ook enorm door verrijkt. Wel zit ik nu natuurlijk in een andere omdat ik alleenstaande moeder ben. Dat is wel het aller zwaarste en moeilijkste. Want niet alleen moet je het verdriet en de klap van de breuk verwerken maar door dat ze fulltime bij mij wonen sta ik er vaak alleen voor. Ook dit heeft voordelen die deel ik graag met jullie in een ander artikel...

5 opmerkingen

 1. Ik vind het zo knap van je als alleenstaande mama respect!
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goed artikel, zeker voor mensen die twijfelen. Ik heb 1 kind maar ik begrijp exact wat je bedoeld dat alles dan veel bekender is en er minder onzekerheid is hoe je kindje "vordert". Ik vind het zo knap van je (en natuurlijk ook alle andere alleenstaande moeders) hoe je zo goed alles regelt, het lijkt mij behoorlijk pittig, zeker omdat ik zelf zo blij was als Jeroen het even over kon nemen en ik mijn rust kon pakken... (chronische pijn) En ook nog eens een blog bijhouden, chapeau hoor! En dan bedoel ik fysiek maar ook zeker mentaal, want het is en blijft natuurlijk verdrietig als mensen uit elkaar gaan. Zeker met kleine kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt het is behoorlijk pittig als alleenstaande moeder maar het heeft gelukkig ook hele fijne voordelen.:)

   Verwijderen
 3. Wat een lieve foto van jouw 2 kids samen, echt om van te smelten.

  Goed dat je deze ervaring deelt want ik kan me voorstellen dat een hoop mensen twijfelen. Gelukkig heb je mensen om je heen die je ondersteunen zodat je toch wat tijd voor jezelf hebt want die heb je echt nodig. Helemaal in jouw geval wanneer je er alleen voor staat (valt allemaal niet mee), heb je an en toe tijd nodig om af en toe een beetje bij te tanken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je compliment.;) Ja zeker heel belangrijk af een toe wat tijd voor mezelf om iets leuks te gaan doen zonder de kids.

   Verwijderen

Professional Blog Designs by pipdig